Täbys bibliotek

Ryktet om biblioteksdöden är starkt överdrivet. Ta en sväng in på biblioteket i Täby centrum så förstår du varför. Här sjuder det av aktivitet.De som bor i Täby är flitiga biblioteksbesökare. I genomsnitt lånar de 1 200 böcker – per dag!

Biblioteket som mötesplats

Boken står, naturligt nog, i centrum för det mesta som händer här. Men den litterära kärnverksamheten tar sig hela tiden nya uttryck. Utöver utlåning av böcker, e-böcker, talböcker och filmer bjuder biblioteket på boktips för barn, sagostunder, bokcaféer, litteraturkvällar med kända författare, skolbesök, bokcirklar, skrivarkurser och konstutställningar. Ansvarig för den stora programverksamheten är Eva Herrlin.
– Vårt bibliotek ska vara en mötesplats och en källa till inspiration för dem som bor i Täby. Hit kommer besökare i alla åldrar för att låna och läsa böcker, tidningar och tidskrifter. Men också för att umgås och hitta nya ingångar till litteraturen och annan kultur. Kom in du också, säger Eva.

Fakta om Täbys olika bibliotek

I Täby finns sex bibliotek. Huvudbiblioteket ligger i anslutning till Täby centrum. Filialerna finns i Hägernäs, Gribbylund, Näsbypark, Skarpäng och Täby kyrkby. Huvudbiblioteket öppnade 1972 och har över 100 000 titlar på hyllor och i magasin.

”Man blir kanske inte en bättre eller ens i längden en lyckligare människa av att läsa böcker, men man blir mer människa.”

Göran Hägg, författare, debattör, kritiker och docent i litteraturvetenskap