Köpa nyproduktion – Guiden till dina nya bostad

Köpa nyproduktion – Vår guide genom processen att köpa nyproducerad bostad

Uppdaterad: september 2018

7 punkter för att köpa nyproduktion

Vi har tittat igenom flera av både små och stora byggherrars processer för att köpa nyproduktion av bostadsrätt. Sedan har vi sammanställt en lista med 7 punkter som är någorlunda generell – avvikelser förekommer beroende på vilken byggherre och mäklare som är aktuell för dig. Men vår förhoppning är att du ska få lite mer kött på benen när det väl är dags för att ge sig ut och köpa nyproduktion av bostadsrätt.

Det är naturligtvis viktigt att du tar reda på fakta vad det gäller just den mäklarfirma eller bostadsbyggare som är aktuell för dig. Vår guide är avsedd som ett stöd – inget annat.

7-stegsguide för dig som funderar på att köpa en nyproducerad bostad.

1. Anmäl intresse

Allt börjar med att du gör en intresseanmälan. I det läget binder du dig inte till något juridiskt. Intresseanmälningen handlar om just det; Att visa ditt intresse och få möjlighet att få reda på mer. Den gör att du kan få nyhetsbrev, förtur eller inbjudan till visning. Det står dig därmed helt fritt att göra intresseanmälningar på flera bostäder och bostadsprojekt.

Det är fullt rimligt att du blir kontaktad av en mäklare eller bostadssäljare. Men uppläggen och servicenivån skiljer sig åt mellan byggherrar och är därmed finns det ingen garanti att du blir kontaktad i det här skedet.

2. Boka lägenhet

Man skiljer på bokningsavtal, förhandsavtal och upplåtelseavtal. Bokningsavtalet, som den här punkten handlar om, är alltså det första steget för att komma närmare det slutgiltiga upplåtelseavtalet.

Bokningsavtalet brukar vara kopplat till att också betala en bokningsavgift. Storleken på bokningsavgift varierar, men 20 000 kr är inte ovanligt. Avgiften dras sedan av från den dellikvid (delbetalning) som du gör senare.

Skulle du vilja ångra din bokning så brukar det vara möjligt mot att byggherren drar av en administrationsavgift. Du får alltså inte tillbaka hela din bokningsavgift om du väljer att bryta avtalet.

Det finns också byggherrar som inte tillämpar bokningsavtal. Istället skriver de ett förhandsavtal med dig direkt. Mer om Förhandsavtal nedan.

I samband med förhandsavtalet betalas ett förskott.

3. Förhandsavtal

Alla bostadsrätter upplåts av en bostadsrättsförening. Det är bostadsrättsföreningen som står för själva markförvärvet och kostnaden för entreprenaden. Det är också bostadsrättsföreningen som är din juridiska motpart. Av det skälet är det därför du skriver de bindande avtalen i processen med just bostadsrättsföreningen.

Föreningen kan göra en ekonomisk kontroll av dig för att säkerställa att du klarar av att färdigställa köpet och kostnaderna det innebär att bo i bostadsrätten (bostaden).

Avtalet ska grundas på bostadsrättsföreningens kostnadskalkyl, som skall finnas registrerad hos Bolagsverket.

När du skriver förhandsavtalet skall du betala ett förskott. Det är en del av handpenningen. Storleken för förskottet varierar, JM anger att du ska betala 100 000 kr. Då görs också en avräkning på bokningsavgiften. Men detta gäller inte alla byggherrar.

4. Upplåtelseavtal

Upplåtelseavtalet är ”det riktiga” avtalet då du ska köpa nyproduktion. Det är då bostadsrättsföreningens ekonomiska plan (notera skillnaden på ekonomisk plan och ekonomisk kalkyl) blivit registrerad hos Bolagsverket. Då ger Bolagsverket tillstånd till bostadsrättsföreningen att upplåta bostadsrätter.

Det vanliga är att du nu betalar 10% av din bostads pris. Här räknas eventuella bokningsavgifter och dellikvider av.

5. Inredningsval

Inredningsvalen till din lägenhet kan skilja sig åt kraftigt. Även hos byggherren kan det variera beroende på projekt. Allt från att du flytta väggar och välja inredning fritt, till att det inte går att göra några inredningsval alls, förekommer. Det vanligaste är dock att det finns ett ganska stort urval av inredningsval. Dessa har då byggherren på förhand valt ut och erbjuder dig sedan att välja i sortimentet.

jmoriginal
De flesta byggherrar, som JM, erbjuder flera inredningsval.

6. Kontroll och besiktning

När ditt bostadsprojekt är färdigbyggt ska det göras en slutbesiktning av en oberoende besiktningsman. Om besiktningsmannen upptäcker några fel eller brister i byggnationen ska dessa åtgärdas utan kostnad av entreprenören.

Vissa entreprenörer tillåter att du som bostadsrättsköpare deltar vid slutbesiktningen. Andra gör det inte. Det är inte mer rätt eller fel med det ena eller andra alternativet. Så länge entreprenaden pågår så är det byggentreprenörens ansvar vilka som vistas på arbetsplatsen. Därför är det byggaren som avgör om du får vara med.

7. Tillträde

Nu börjar det ju dra ihop sig! Tillträde innebär att det är dags att ringa släkten och boka flyttpizzan. Men först och främst ska du ha fått en tillträdesdag i god tid från byggherren. Slutbetalning ska ske och du ska få information om drifts- och skötselanvisningar. Byggherren bör även informera om garantier och besiktningar som gäller när du ska köpa nyproduktion av bostadsrätt.

Äntligen dags för inflytt!