Från ungdomsboende till kollektivboende 3.0 (via Sydney)

Ett kollektivboende modell tjugohundra-framtid är en dröm för den som står inför att tapetsera om ungdomsrummet. Men det är inte själva huset som är det mest spännande.

Självklart finns allt som man inte ens fattade att man ville ha inbyggt i väggpanelen. Det allra häftigaste med huset är att den som bor i det ingår i ett nätverk av boenden på andra platser i Sverige och världen. Därmed igår en kosmopolitisk livsstil i hyran.

Från Täby till Sydney och hem till Täby igen

Barnuppfostran kan man ju orda en del om. En sak är i alla fall säker, det är ett garanterat misslyckande. Anledningen är enkel, det är en omöjlig ekvation. Du skall ge barnet all kärlek och trygghet som du någonsin mäktar med, och hur mycket du än ger är det aldrig tillräckligt; samtidigt skall du förbereda samma barn på att klara sig själv i livet. Du skall liksom hålla om och släppa samtidigt. Och det går ju inte.

Lugn! Det kommer att gå bra.

Förr i världen var det förbehållet den besuttna klassen att skicka iväg ungdomen på en så kallad Grand Tour. Syftet var att den unge mannen – för det var unga män – skulle tillägna sig kunskaper om antiken, uppleva slagfälten på kontinenten och njuta livet. Telningen skulle drabbas av upplysning i Paris, erövra känsla och skönhet i Neapel och andas visdom i Aten. Resan syftade till att pojkarna skulle komma tillbaka konstnärligt och litterärt bildade med huvudet fyllt av erfarenhet.

Numera är det betydligt fler än aristokratins barn som ger sig ut på en erfarenhets- eller upplevelseresa. Sedan mitten av 1980-talet har den europeiska bildningsresan som företogs med hjälp av häst och vagn ersatts av en snitslad flygresa runt jorden: Los Angeles, Bangkok, Bali, Sydney och Goa. Bildning och kunskap om konst, litteratur och arkitektur har ersatts av fest, sol och … sånt man inte pratar om.

Det är ett äventyr för den som är strax efter de tjugo och betraktas som en trygg och beprövad rutt för den äldre generationen som genom alla sociala medier, telefoner och andra övervakningsmekanismer känner sig helt lugna med att läsa om sitt barns senaste ”äventyr” på en strand i Australien eller i Malaysia. Och sedan:

Bostadsbristens verklighet

Ska vi checka av listan på saker som ska upplevas är en högskole- eller universitetsutbildning nästa punkt i livet. Och inte minst är det dags att skaffa eget boende. Vilket inte är helt lätt visar det sig.

Först vädjande mail till kollegor på jobbets intranät: -”Känner ni någon som har…”, därefter timmar på andrahands-hemsidor och ilskna uttalanden av typen: ”vad har hänt med moralen i ….” och till slut en uppgiven slutsats som i regel innebär att skjuta till pengar för att barnet skall kunna ge sig in i en karusell av korttidskontrakt i andrahandssvängen: ”-Jag och E från resan kan bo i tre månader i B: kusins bästa väns andrahandsrum med dusch i handfatet och kök i garderoben. Vägglöss ingår.

Först skolan, sedan jorden runt och så fortsätter upplevelseresan ett par år till (eller allra helst hela livet). Det är den där övergången från jorden runt till eget boende som är litet trassligt just nu.

Ett kollektivhus i Täby?

En lösning som kombinerar känslan av att vara på resa och bostad kan vara ett kollektivboende. Och nej, det är inte Mullvaden eller rivningskontrakt vi talar om utan kollektiv version 3.0.

Två punkt noll handlar om att ta över och anpassa befintliga bostäder. Det finns också. Men 3.0 innebär att från början bygga ett hus med flera plan, fem tusen kvadrat med möjlighet att bo längre tid i större lägenheter eller kortare perioder små. Ett hus som är öppet för alla i bottenvåningen. Där finns kafé, och konferenslokaler. De övre våningarna har utrymmen där de boende kan träna, tvätta och ta hand om sig själva. Översta plan är en inglasad takterrass som är till för de långtidsboende. Här finns hobbyrum, växthus och ett gigantiskt kök.

Boendet hjälper dig att skaffa drömjobbet

När barnet sedan slungats iväg till drömjobbet i Kina, Brasilien eller något av de expanderande afrikanska länder där det händer saker kan föräldrarna växla in heltidstjänsten till konsult; flytta in i barnets lägenhet och jobba från Hong Kong, Skärgården eller Thailand beroende på väder och humör.

Visst låter det som en skruvad utopi. Någon skrattar: ”jo, tjena!”. Grejen är att flera av dessa boenden redan existerar och gropen där huset med alla våningar skall stå redan är grävd: vi är redan där. Det finns hus som kan hjälpa dig att hålla om och släppa samtidigt.

Text: Lars Holmberg