Drömmen om nyproduktion

Jag har oftast bott i gamla hus. Och på sätt och vis gillar jag det gamla och att det finns en historia i huset. Någonting hemlighetsfullt i väggarna – saker jag aldrig kommer få veta och minnen jag aldrig får ta del av. Samtidigt som den tanken är en aning obehaglig, så finns det något lite magiskt i det hela.

Orört och oförstört

Men. Även om gamla, anrika hus har sin charm finns det något med nyproduktion som känns så lyxigt. Lyxigt och lätt. Tanken av att ingen rört ytorna, att ingen duschat i duschen innan dig. Ingen har legat i badkaret eller använt toaletten. Ingen har stekt blodiga biffar eller låtit olja skvätta runt köket och in i köksfläkten. Inga brödsmulor har hunnit fastnat i fogarna. Allting är orört. Orört, oanvänt och oförstört.

Doften av nyproducerat

Det är även något med doften. Ett hus har oftast en egen doft eller lukt. En doft som påverkas och förändras med sina invånare, men dock en egen doft. Nyproducerat doftar nytt. Inget gammalt damm, mögel, fukt eller annan obeskrivlig lukt. Utan rent och nytt.

En bostad utan ovälkomna inneboende

En ny bostad har även en annan stor fördel – ingen bor där utom du. Det är säkert. Det finns inga småkryp som gömt sig bakom listerna och kryper in i dina mjölpåsar. Inga möss eller tusenfotingar i källaren eller getingbon på vinden. Du kan vara säker på att dessa finns i gamla hus. Är det inte spindelfamiljen som bygger bo i dina skor på vinden, är det musen som försöker göra din stövel till ett hem i källaren.

Unna dig nyproduktion – minst en gång i livet

Tänk att få flytta in i något alldeles nytt. Att med noggrann varsamhet välja ut vilka av dina gamla ting du kan tänka dig ta med dig och vilka du ska göra dig av med. Tänk att flytta in och känna att allting är nytt, fräscht och oförstört. Inga obehagliga överraskningar i knutarna eller rum i behov av akut renovering. Det är en lyx som alla borde få uppleva minst en gång i livet.

Text: Anna Nöjd

Bilder: JM Nor